Aangepast sporten

Aangepast sporten is sporten voor iedereen met een beperking. Het maakt niet uit of je verstandelijk, lichamelijk, chronische, visueel beperkt bent of een stoornis hebt.  Iedereen moet kunnen sporten. Aangepast sporten is gezellig, leuk, goed voor je conditie en heel gezond. Aangepast sporten is er daarom dan ook op gericht om sport mogelijk te maken voor iedereen. Bij Aangepast sporten denken we niet in beperkingen. Bij aangepast sporten denken we in mogelijkheden.

Je kunt recreatief aangepast sporten, maar ook in groepsverband en zelfs competitief. Bij het sporten met een beperking wordt je geholpen, om op een voor jou prettige manier te kunnen sporten. Zo kun je gezond bezig zijn en veel plezier beleven.

Om het je makkelijk te maken, heeft SRO een steunpunt voor aangepast sporten. Zo kun je er met de hulp van een gespecialiseerde consulent achter komen welke sport geschikt is voor jou. Samen zoeken jullie naar de sport en begeleiding die echt bij jou passen. Want sporten is leuk!

Bij onze sportconsulenten kun je terecht voor alle vragen over aangepast sporten. Zij geven jou graag de juiste informatie over een aangepast sportaanbod in Amersfoort en omgeving. Tot slot helpen ze bij het ondersteunen van verenigingen bij het opzetten van aangepast sportaanbod.

Download hier de aangepast sportenflyer

 

Sportwijzer aangepast sporten
 

Sport

Aanbieders

Contactgegevens

Opmerking

Voetbal (G-voetbal)

CJVV

Sportpark Vermeerkwartier, Gasthuislaan 70     3817 EP Amersfoort, 033-4611820

CJVV Amersfoort biedt de mogelijkheid om kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking onder begeleiding te laten voetballen. De gemengde teams bestaan uit leeftijdsgenoten.

Hockey (G-Hockey)

AMHC

Barchman Wuytierslaan 234, 3819AC Amersfoort. Info@amhcamersfoort.nl   033 - 461 67 64

Op zondagochtend vinden de trainingen plaats. Deze trainingen zijn voorname voor kinderen met een verstandelijke beperking

Gymnastiek (G-Gym & Gym Extra)

Hellas Hoevelaken

Ridderspoor 2, Hoevelaken info@hellashoevelaken.nl

Hellas Hoevelaken biedt een gevarieerd gym programma aan. Bij beide programma's wordt Ieder kind op zijn of haar eigen niveau begeleid. Deze programma's zijn ook geschikt voor kinderen die meer moeite hebben met bewegen. Deze programma's worden elke woendagavond aangeboden

Atletiek

Altis

Schothorsterlaan 78, 3822NB Amersfoort. Info@altis.nl   033 - 480 19 61

Voor kinderen van 8 tot ongeveer 21 jaar, biedt Altis verschillende aangepast sporten programma's aan. Deze lessen worden gegeven op de woensdag en vrijdagmiddag. Deze programma's zijn geschikt voor iedereen ongeachte de beperking.

Zwemmen

ZPC Amersfoort

Sportfondsenbad, Bisschopsweg 175, 3817BT Amersfoort. info@zpc-amersfoort.nl

Deze zwemactiviteiten zijn uitstekend geschikt voor kinderen met autisme. Met behulp van een trainer worden er veel verschillende oefeningen gedaan. Ook is wedstrijdzwemmen een mogelijkheid. De lessen worden iedere dinsdagavond gegeven.

Club Extra

SRO

buurtsportcoach@sro.nl

Club Extra is een club waarbij kinderen met een motorische achterstand extra training krijgen. Zij krijgen op een veilige en leuke manier extra sportlessen. De lessen worden gegeven door kinderfysiotherapeuten en interne begeleiders. Voor verschillende beperkingen zijn er groepslessen te volgen.

H-Hockey, E-Hockey, Zwemmen, Tafeltennis, Rolstoelbasketbal

GSVA

Postbus 34, 3800AA Amersfoort   info@gsva.info

GSVA is een Gehandicaptensportvereniging voor sporters met een beperking. Binnen de vereniging worden verschillende sporten beoefend. Zo is er voor iedereen wel een sport! Op de website van GSVA kun je vinden welke sporten zij allemaal aanbieden.

Tennis

TV ‘t Stort

T Stort, Saffierweg 1, 3817GR Amersfoort. 033 - 4615001 

Tennislessen voor kinderen met een verstandelijke beperking. De lessen worden onder begeleiding gegeven. Op de website van de tennisvereniging is meer informatie te vinden over het aanbod.

Handboogschieten

Centaur

 

Tijdens lessen met speciale bogen, leren kinderen met een verstandelijke beperking hoe ze moeten boogschieten. De lessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs. Tijdens de lessen voor aangepast boogschieten staat veiligheid en plezier centraal. Op de website is meer informatie te vinden over boogschieten voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Zwemles

SRO

Zwembad Octopus, Bavoortseweg 9. 3833BM Leusden  033 494 3043

Tijdens de zwemles leren kinderen een motorische achterstand of verstandelijke beperking op hun eigen kracht zwemmen. Speciaal voor het worden de lessen op een rustige en speelse wijze aangeleerd. Onder begeleiding van een instructrice worden de lessen in kleine groepen (maximaal 6 kinderen) gegeven.

Paardrijden

Stal Groenendaal

Stal groenendaal, Zevenhuizerstraat 154, 3751LD Bunschoten  033 456 44 29

Individuele of groepspaardrijlessen voor zowel volwassenen als kinderen met een beperking. Onder begeleiding kan er paard gereden worden. Ook valt het verzorgen van de paarden onder de lessen. Paardrijden bij Stal Groenendaal biedt veel mogelijkheden.

Judo

Judoschool Midden

Judoschool Midden, Berliozpad 18, 3816VK Amersfoort   info@judoschoolmidden.nl

Een gespecialiseerde judoschool die lessen verzorgd voor kinderen met een beperking. Door op een leuke en ontspannen manier te sporten is judo uitstekend geschikt voor iedereen.

 

 

 

 

       


Vragen over aangepast sporten?

 

-Ik wil graag sporten, waar kan dat met mijn beperking?
Een beperking hoeft geen belemmering te zijn. Daarom zijn er veel mogelijkheden. Zo kun je voetballen, hockeyen, zwemmen en nog veel meer. Afhankelijk van je beperking kijken we naar de beste mogelijkheden. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze sportconsulent.

-Ik ben (ex-)hartpatiënt, bij welke sportschool bieden ze hiervoor speciale begeleiding?
Heel veel verenigingen en sportscholen bieden de mogelijkheid voor speciale begeleiding. Afhankelijk van het type begeleiding die je nodig hebt, bepaal jij bij welke sportschool je wilt trainen. Vind je het fijn om persoonlijk advies te krijgen? Neem dan contact op met onze sportconsulent.

-Ik zit in een rolstoel, welke sportmogelijkheden zijn er voor mij?
Zoals je misschien al gelezen hebt, zijn er heel veel rolstoelsporten. Zo kun je bijvoorbeeld meespelen in een hockey of rugbyteam.  Ook behoord basketbal tot de mogelijkheden. In de sportwijzer kun je terugvinden welke sporten geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Vind je het fijn om persoonlijk advies te krijgen? Neem dan contact op met onze sportconsulent.

-Voor mijn kind met autisme zoek ik een zwemgroepje.
Verschillende zwembaden bieden de mogelijkheid om onder begeleiding van een instructrice en een verzorger in groepjes zwemles te volgen. Dit kan recreatief, maar je kunt ook je zwemdiploma behalen.  In de Sportwijzer staan verschillende zwembaden die aangepast zwemmen aanbieden. Heb je behoefte aan advies van een sportconsulent? Neem dan contact op met onze sportconsulent.
 

Verdieping sportwijzer aangepast sporten
 

Rolstoelsporten

Aangepast sporten is ook mogelijk als je in een rolstoel zit. Afhankelijk van jouw voorkeur kun je ervoor kiezen om te gaan basketballen, hockeyen of tennissen. Dankzij de hulp van gespecialiseerde trainers en vrijwilligers krijgt iedereen de begeleiding die hij of zij nodig heeft. Bovendien staat veiligheid en gezelligheid bovenaan. GSVA biedt verschillende rolstoelsporten aan. Samen met jou bekijken ze de mogelijkheid, waarna jij heerlijk kunt gaan sporten.

 

G-voetbal

G-voetbal is aangepast voetbal speciaal voor spelers met een lichamelijke of verstandelijke beperking. In Amersfoort en omgeving is het mogelijk om bij CJVV te voetballen. Dit kan zowel recreatief als competitief. De teams worden hier naar leeftijd ingedeeld en trainen onder begeleiding van instructeurs en een coach. De teams bestaan uit zowel mannen als vrouwen. Samen met een consulent wordt gekeken welke begeleiding jij kunt gebruiken tijdens het trainen. Daarna kun jij bij CJVV Amersfoort naar hartenlust voetballen.

 

G-hockey

Hoe heerlijk is het om te kunnen hockeyen in een leuk team met leeftijdsgenootjes? AMHC Amersfoort biedt de mogelijkheid voor kinderen met een verstandelijke beperking om onder begeleiding te hockeyen. Elke zondagmorgen wordt er lesgegeven en leren de kinderen op speelse wijze wat hockey is.  De lessen worden gegeven door gespecialiseerde instructeurs die veel individuele aandacht aan de kinderen geven. Het belangrijkste is tenslotte dat de kinderen motorisch beter worden en plezier hebben.

 

G-Gymnastiek

Gymnastiek is er ook voor kinderen met een beperking. Zij krijgen extra aandacht en leren op een leuke manier bewegen. Hellas Hoevelaken biedt twee verschillende programma’s aan voor kinderen. G-Gym en Gym Extra. G-Gym zijn de algemene sportlessen waarbij elk kind individuele aandacht krijgt en zijn motorische en mentale welzijn ontwikkeld. Gym Extra is speciaal voor kinderen die extra moeite hebben met bewegen. Zij krijgen meer specifieke aandacht om beter te leren bewegen. Alle gymlessen staan in het teken van bewegen, muziek, leerzaamheid en gezelligheid. De lessen worden elke woensdagavond gegeven.

 

G-Atletiek

Met een beperking of een stoornis kunnen kinderen nog steeds meedoen met atletiek. De atletieklessen worden op verschillende niveaus gegeven. Zo kan elk kind goed meekomen en krijgen zij voldoende aandacht. Naast de gewone trainingen is er ook een mogelijkheid om mee te doen aan regionale wedstrijden. Iedereen die mee wil doen, kan gratis een proefles volgen. Zo kun je precies zien wat er tijdens de lessen gedaan wordt en wat jij zelf van atletiek vind.

Tijdens de atletieklessen leren de trainers en de vrijwilligers de kinderen op een enthousiaste manier wat hardlopen, verspringen, hoogspringen, hordelopen, speerwerpen of kogelstoten is. Samen met de trainers en vrijwilligers kun je precies bepalen wat jij leuk vind. Zo zijn er drie verschillende groepen. Voor mensen met een visuele beperking, een lichamelijke beperking en een algemene groep. Zo biedt Altis verschillende programma’s aan, zodat iedereen mee kan doen. Want sporten is leuk.

 

G-Zwemmen

In het zwembad is een beperking vaak veel minder te merken. Ook is zwemmen een sport, waarmee je het hele lichaam traint. Bij veel zwembaden in Amersfoort en omgeving worden daarom dan ook zwemlessen aangeboden voor kinderen met een verstandelijke beperking. Vooraf worden de mogelijkheden besproken en wordt er gekeken naar de begeleiding die het kind nodig heeft.  Zo zijn er verschillende zwemklassen. Deze klassen worden begeleidt door gespecialiseerde instructrices en instructeurs. Bij ZPC Amersfoort worden verschillende zwemactiviteiten gegeven voor kinderen met autisme. Daarnaast geven verschillende SRO zwembaden lessen voor kinderen met een motorische achterstand of een verstandelijke beperking.

 

Club extra

Club extra is een club voor mensen met een verstandelijke beperking of een motorische achterstand. Deze club geeft sportlessen op verschillende niveaus. Zo kunnen kinderen die bij de reguliere lessen achterlopen hun achterstand inhalen. Tijdens deze lessen leren ze namelijk alles over bewegen, veiligheid en het hebben van plezier. Club extra heeft 8 groepen die wekelijks sporten. Benieuwd naar meer informatie? Op de website van Clubextra is meer te vinden over de lessen.

 

Handboogschieten

Dankzij aangepaste bogen, kunnen ook kinderen met een beperking boogschieten. Tijdens deze lessen wordt de hand-oog coördinatie verbeterd en staat plezier hebben centraal. De kinderen leren onder begeleiding van vrijwilligers en instructeurs alles over boogschieten en veiligheid. Zo zijn ze actief bezig met iets wat ze leuk vinden.  Handboogvereniging Centaur is gespecialiseerd in het geven van boogschietlessen aan kinderen met een verstandelijke beperking.

 

Aangepast Paardrijden

Samen met stichting Happy Riders Eemland biedt Stal Groenendaal een gevarieerd aanbod aan paardrijlessen. Tijdens deze lessen leren kinderen met een verstandelijke beperking omgaan met dieren en kunnen zij hun balans, evenwicht en conditie verbeteren. Ook leren ze alles over het verzorgen en schoonmaken van paarden. De omgang met paarden heeft een positieve invloed op het zelfvertrouwen van een kind. Ook verbeterd dit het sociale contact. Daarom biedt stal Groenendaal zowel individuele als groepslessen op elk niveau.G-Judo

G-judo is judo voor kinderen met een beperking. Iedereen kan zo op zijn eigen niveau meedoen. Zo worden de kinderen ingedeeld op leeftijd, niveau en gewicht. Zo krijgen de kinderen tijdens de lessen veel individuele aandacht en de nodige begeleiding. Ook kan er zelfs meegedaan worden aan wedstrijden. Judoschool Midden biedt veel verschillende judolessen aan voor kinderen met een beperking.Hulp bij aangepast sporten?
 

Vindt je het lastig om te bepalen welke sport geschikt is, of heb je andere dingen waar je tegenaan loopt? Onze aangepastsportenconsulent Sjamana Wijsmuller helpt je graag verder met een persoonlijk advies. Haar motto is dan ook: “Sporten is geschikt voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Daarom wil ik iedereen graag helpen bij het vinden van passend sport- en beweegaanbod!”

Voor een persoonlijk consulent kun je vrijblijvend contact met Sjamana Wijsmuller opnemen.

 

 

 

 

 

Locaties

Klik op een gemeente en selecteer de locatie bij jou in de buurt waar deze activiteit wordt aangeboden.