Natuurboerderij de Brinkhorst

Dieren

Op een boerderij horen dieren. Zo ook op de Brinkhorst. In de weiden en op stal genieten de vele diersoorten van hun verblijf op deze bijzondere boerderij midden in Vathorst. Van de meeste soorten zijn zelfs meerdere rassen te vinden; zoals van de geiten en van de kippen. U kunt heel dicht bij de dieren komen, helpen bij het voederen en een aantal knuffelen en aaien. Beleef zelf hoe onze dieren leven.

Schaap
Schapen leven in het wild in gebieden met veel temperatuurverschil. Daarom hebben zij een mooie dikke vacht die in de winter zorgt voor warmte en in de zomer voor afkoeling. De schapen die we houden worden vooral gebruikt voor melk, de wol en voor het vlees. De Brinkhorst heeft Schoonebeker schapen.

Varken
Varkens, zoals de Kune kune, zijn hele slimme dieren. Ze kunnen net zoveel commando’s leren als een hond! Daarnaast zijn ze ook erg schoon. Ze zullen nooit plassen in de buurt van hun bed of hun eten. Varkens hebben een heel gevoelige neus waarmee ze eten zoeken in de bodem. Je kunt varkens zelfs trainen om paddenstoelen te zoeken en op te graven.

Geit
Geiten zijn dieren die goed kunnen leven in sobere leefsomstandigheden. Ze worden gehouden voor het vlees en de melk. Er zijn heel veel verschillende soorten geiten die kunnen leven in verschillende gebieden. Geiten eten vooral struikjes, bomen en kruiden. Gras vinden ze minder lekker.

Op de Brinkhorst zijn diverse soorten geiten te bewonderen: de Toggenburger, de melkgeit en de Nubische geit.

Pony
Pony's zijn kleine paarden. Alle rassen onder de 1,48 meter zijn pony’s. Dit wordt gemeten op de schoft. Dit is het stukje wat omhoog komt achter de nek en aan het begin van de rug van het paard. Pony’s worden al heel lang door mensen gebruikt als vervoersmiddel, krachtbron en voor het vlees. De Dartmoorpony is te vinden op de Brinkhorst.

Cavia
Cavia’s komen uit Zuid-Amerika en worden daar door de plaatselijke bevolking gegeten. In Nederland worden ze alleen gehouden als gezelschapsdier. In het wild zijn cavia’s bruin. Door het fokken met cavia’s zijn er ook verschillende kleuren ontstaan en kun je ze zelfs met lang haar tegenkomen. Cavia’s leven in grote familiegroepen waarbij ze met elkaar kunnen praten door middel van veel geluidjes zoals piepen en knorren.

Konijn 
Konijnen zijn geen knaagdieren wat veel mensen denken. Konijnen horen bij de familie van de haasachtige. Ze leven in het wild in familiegroepen. Konijnen zijn nieuwsgierig en lief maar als ze niet goed gewend zijn aan mensen kunnen ze schuw en wild zijn. Voor konijnen is hooi of gras het belangrijkste voer wat ze krijgen. Brokjes zijn alleen bedoeld om ervoor te zorgen dat ze verder niets tekort hebben. Ze kunnen dan ook heel snel dik worden en dan krijgen ze een wam, dat is een soort onderkin. Op de Brinkhorst woont het Thrianta konijn.

Kip 
Kippen zijn dieren die afstammen van de fazant. Mensen hebben vroeger deze fazanten gevangen, en gefokt naar de kip. Kippen leggen ongeveer elke 28 uur een ei. In de winter leggen ze geen eieren. Naast eieren worden kippen ook gebruikt voor het vlees en de veren. De eikleur van de kip kun je zien aan het oorlelletje. Is dit een rood lelletje, leggen de kippen bruine eieren. Is dit een wit of blauw lelletje, dan leggen ze witte eieren. De Brinkhorst heeft veel bijzondere kippenrassen.

Kat
Katten worden al heel lang gehouden als gezelschap voor mensen. Zelfs de oude Egyptenaren hadden al katten in huis. Daarnaast vangen ze ook nog eens muizen, wat op een boerderij erg handig is. Katten houden van lekker buiten op avontuur gaan en ze kunnen dan ook erg goed klimmen en springen. Daarnaast houden ze ook erg van in de zon luieren!

Duif
Duiven zijn slimme vogels die een ingebouwd kompas hebben. Ze weten altijd waar hun huis is. Er worden dan ook veel wedstrijden met duiven gehouden waarbij ze ergens worden losgelaten. De duif die dan als eerste weer thuis is, heeft gewonnen. Vroeger maakte ze hiervan gebruik door post aan de pootjes van de duif te doen. Duiven leggen ook eieren die je kunt eten. Er zijn verschillende rassen duiven. De duiven op de boerderij zijn een beetje een mengelmoes.